Magyar-finn Szabadalmi Együttműködés

Bendzsel Miklós és Martti Enäjärvi, a magyar, illetve a finn szabadalmi hivatal elnöke 2009. október 22-én, a budapesti Finn Nagykövetségen kétoldalú megállapodást írt alá a szabadalmak engedélyezésének gyorsításáról. A megállapodás értelmében 2010. január 4-én e két hivatal között is elindul a Patent Prosecution Highway (PPH) elnevezésű kísérleti projekt.

A PPH együttműködés lényege, hogy a hivatalok kölcsönösen elismerik és hasznosítják azt a munkát, amelyet a másik hivatal az adott találmánnyal kapcsolatban már elvégzett, lehetővé téve ezzel a mindkét országban azonos találmányra oltalmat kérő bejelentők számára a szabadalom gyorsabb megszerzését. A projekt tehát elsősorban azok számára jelent előnyt, akik a modern, globalizált gazdasági környezetben egyazon találmányra több országban kívánnak oltalmat szerezni.

A PPH projekt japán kezdeményezés, amely bilaterális megállapodásokra épül. Ilyen megállapodások megkötése jelenleg már tucatnyi országra jellemző. E körbe tartoznak az USA, az Egyesült Királyság, Németország, Ausztrália, Kanada, Dél-Korea, Szingapúr, Dánia, Finnország és Ausztria szabadalmi hivatalai, valamint az Európai Szabadalmi Hivatal is.

A finn és a magyar nemzeti hivatalok között létrejött megállapodás jelentőségét növeli, hogy ez az első olyan PPH-megállapodás, amely két európai hivatal között született, így fokozottan segíti az európai bejelentőket. A megállapodásról a finn hivatal is hírt adott, amely angolul elérhető a http://www.prh.fi/en/patentit/pph.html címen.

2009/10/27